Hur fungerar Yales smarta lås?

Här berättar vi om hur våra smarta lås fungerar i vårt ekosystem och tipsar om hur du väljer rätt lås för dina behov!

Vad skiljer Yale Doorman L3/L3S från Yale Doorman Classic?

Det är mycket som är lika men även mycket som utvecklats i vårt senaste Yale Doorman L3/L3S. Här lyfter vi sex skillnader mellan de två låsen – så att du vet vilket Yale Doorman du ska välja för just dina behov. 

 • Vilken säkerhetsklass ska ditt lås ha?

  Yale Doorman L3S

  Börja med att titta i ditt försäkringsbrev. Om det står ”särskilda lås och larmkrav” som tilläggskrav ska du ha låsklass 3, uppkopplat inbrottslarm m.m. Då rekommenderar vi dig att välja Yale Doorman L3S som är försäkringsgodkänd för både mekanisk och digital säkerhet (SSF 3522 och SSF 3523). Detta gäller även dig som har Yale Doorman L3.

  Prata även med ditt försäkringsbolag. Bedömning av vad som krävs i just din bostad är individuell och varierar mellan försäkringsbolag, försäkringsbelopp och var du bor. 

  Yale Doorman Classic

  Yale Doorman Classic har fått Låsklass 2A. Har du redan ett Yale Doorman Classic gäller den märkning låset hade vid köpet, låsklass kan ej ändras retroaktivt.

 • Vill du kunna låsa eller låsa upp med en app?

  Yale Doorman l3/L3S

  Yale Doorman L3S kan styras via flera appar, till exempel våra egna app Yale Home. Vill du kunna styra låset på distans så krävs det att man har installerat medföljande Yale Connect, som kopplar låset till ditt hemmanätverk. Läs mer om Yale Connect här. Låset kan ävens kopplas till våra partnerappar via radiomoduler, läs mer här om våra partnerappar

  Yale Doorman Classic

  Yale Doorman Classic kan styras via flera appar, till exempel våra egna app Yale Home. För att kunna koppla Yale Doorman Classic till Yale Home så krävs det modulen Yale Access Module, läs mer om den här. Vill du kunna styra låset på distans så krävs det att man har installerat medföljande Yale Connect, som kopplar låset till ditt hemmanätverk. Läs mer om Yale Connect här. Låset kan ävens kopplas till våra partnerappar via radiomoduler, läs mer här om våra partnerappar

  Yale Linus
  Du kan kommunicera och koppla ihop ditt Yale Linus med appen Yale Home med din smartphone. 

 • Hur många koder eller nyckelbrickor behöver du?

  Yale Doorman l3/L3S

  Med Yale Doorman L3/ L3S kan du ha 30 st nyckelbrickor registrerade på ett lås och upp till 30 unika användarkoder. Varje nyckelbricka kan registreras till obegränsat antal lås, om du har flera. (Kombinerar du L3S med Classic i ditt system blir antalet lås per nyckelbricka begränsat till 6 stycken lås, eftersom det är maxtalet för Classic).

  Yale Doorman Classic

  Med Yale Doorman Classic kan du ha max 10 st nyckelbrickor registrerade på ett lås och upp till 10 unika användarkoder. En nyckelbricka kan registreras på max 6 stycken lås. 

 • Är dörren tunn, tjock eller en dubbeldörr?

  A-B-C mått

  På alla dörrar har man mått som kallas för A-B-C. Just för Yale Doorman är det viktigt att fokusera på C-måttet. 

  C-måttet är avståndet från dörrbladets insida till centrum på låshuset.

  C-måttet kan inte vara mer än ca 65-68 mm för att den längsta fyrkantspinnen som följer med i förpackning ska räcka till. Samma gäller den längsta medbringare som eventuellt inte räcker till när C-måttet är för stort.

  Yale Doorman L3/L3S

  Yale Doorman L3/L3S klarar dörrtjocklekar från 40-88 mm utan anpassning. Installeras låset av en auktoriserad låssmed kan denne anpassa låset och för dörrtjocklekar upp till 100 mm. 

  Yale Doorman Classic

  Yale Doorman Classic klarar dörrtjocklekar från 32-88 mm.

  L3S passar dubbeldörrar bättre än Classic, då det har en något mer slimmad profil. För både Yale Doorman L3S och Classic gäller att den aktiva dörren alltid måste uppfylla samma standard som en enkeldörr och att den passiva dörren måste kunna reglas.

Låsguiden hjälper dig välja rätt digitalt lås!

Yale Doorman Classic, Yale Doorman L3S eller Yale Linus®?

Svaren finns i vår låsguide.