Under våren 2024 passerade Yale 1 miljon sålda smarta lås i Norden. Nu avslöjas hemligheterna bakom de stora framgångarna. – Vi på Yale har lyckats förena det bästa av två världar, säger Magnus Eriksson, produktchef för Yale Doorman.

Det har gått tretton år sedan första versionen av storsäljaren Yale Doorman nådde den nordiska marknaden. Genom åren har flera varianter av låset släppts, och även det smarta syskonet Yale Linus har blivit ett tillskott i Yale-familjen. I kvarter efter kvarter och på dörr efter dörr har kunderna anammat idén om ett nyckelfritt liv.

En titt i statistiken visar att under den första delen av 2024 passerades den otroliga siffran 1 miljon sålda smarta lås från Yale. En fantastisk milstolpe och tydligast möjliga tecken på att de smarta låsen har en fast plats i Sverige och de nordiska grannländerna.

Men varför har de smarta låsen från Yale blivit en sådan framgång? Det är dags att lyfta på locket.

Magnus Eriksson är produktchef för Yale Doorman och har jobbat länge i branschen. Han har rört sig mellan flera produktområden på ASSA ABLOY, som Yale är en del av, innan han tog plats bland de smarta låsen. Och där någonstans hittar vi början på svaret på varför du ser ett lås från Yale på var och varannan ytterdörr.

Ovan: Magnus Eriksson, produktchef på Yale.

Magnus förklarar:

– Vi på Yale har lyckats förena det bästa av två världar. ASSA ABLOY har decennier av erfarenhet när det gäller utveckling av mekaniska och elektromekaniska lås. Säkra och trygga låshus utan kompromisser finns i vårt DNA, säger Magnus.

Några år in på 2000-talet blev Sydkoreanska iRevo en del av ASSA ABLOY. Företaget hade med sig mångårig erfarenhet av digitala låslösningar. Det satte fart på kugghjulen.

Mötet mellan ASSA ABLOYs och iRevos erfarenheter gav efter ett par års utvecklingsarbete till slut första versionen av Yale Doorman.

Magnus Eriksson berättar vidare:

– Just den kombinationen gör oss unika: gedigna låshus hand i hand med digital, smart teknik. 

Men varför just Norden? 

Magnus förklarar att låsstandarden är väldefinierad i flera av de nordiska länderna. Det ger produktutvecklarna lite mindre huvudvärk, till skillnad från ute i Europa där det är svårare att utveckla ett lås som passar i så gott som varje dörr.

– Vi tar också hänsyn till andra nordiska förhållanden när vi utvecklar produkter. Stora temperaturskillnader utomhus under året är ett exempel.

Kanske bidrar också nordbornas vilja att ta till sig ny teknik till att 1 miljon lås nu har skeppats från Yale-fabriken. Allt från datorernas intrång i hemmen till att mobiltelefonens blev en kär följeslagare för alla och envar kan ha sänkt tröskeln för att välja ett nyckelfritt liv.

Ny teknik kan dock ha en baksida. Magnus Eriksson utvecklar:

– Digitala produkter är relativt enkla att utveckla i dag, vilket är positivt. Nackdelen är att det kan dyka upp lösningar som ser bra ut, men som i själva verket saknar de lager av säkerhet som kännetecknar de smarta låsen från Yale, säger Magnus.

Magnus är bergsäker: Yale tar inte några genvägar. Ett lås från Yale är testat till punkt och pricka, vilket certifieringen av Yale Doorman L3S i början av 2023 är ett tydligt bevis på. Yale Doorman L3S blev då klassificerat enligt SSF Stöldskyddsföreningens norm för digital säkerhet – SSF 3523. Klassificeringen innebär att Yale Doorman L3S är klassificerat för både mekanisk och digital säkerhet.

– Vi kommer aldrig att släppa ifrån oss en produkt som inte lever upp till krav och förväntningar på trygghet och säkerhet, avslutar Magnus Eriksson.

En sak är dock säker: kunderna har redan sagt sitt. En miljon sålda smarta lås talar sitt tydliga språk.

Läs mer om Yales smarta lås