Få förhandsinformation om kommande produkter och exklusiva erbjudanden – Klicka här

Om Yale

Trusted every day

Yale har varje dag miljontals människors förtroende att hålla det som är viktigt för dem i säkert förvar. Våra innovationer har skyddat familjer, deras hem och tillhörigheter i över 180 år. Vi har vuxit från att vara ledande inom mekanisk låsteknik till innovation inom smarta lås och hem.

Viktiga ögonblick i vår historia

Uppfinnaren Linus Yale

Yale har sina rötter i koloniala Amerika. Familjen Yale bestämde sig för att emigrera till den nya världen från norra Wales. Några generationer senare omkring 1840 började Linus Yale Senior designa och tillverka en serie innovativa lås med hög säkerhet i sin Yale Locksmith-butik i Newport, New York, USA. Han specialiserade sig på dyra, handgjorda banklås.

Uppfinningen "Pin-Tumbler"

Yale’s mest kända låsdesign är låscylindern med "pin-tumbler". Det här låset är likt antika egyptiska lås, men har en glidande snarare än roterande mekanism. Detta togs patent på i USA (US patent 18,169). 

Vårt första showroom

På 1930-talet etablerade Yale ett exklusivt showroom för produkter i Chrysler Building (byggt 1928-31), en legendarisk skyskrapa i Manhattan i New York City.

Den allra första fabriken

Linus Yale Sr. byggde en liten fabrik i Newport, USA.

Känner du igen loggan?

Vår logotyp har förändrats en del genom årens lopp. Men visst känner man igen den ändå?

Partnerskap

Linus Yale Junior och hans kollega Henry Towne etablerade företaget Yale & Towne i Stanford, Connecticut i USA. Då det startades hade företaget 35 anställda.

Global expansion

I början av 1900-talet hade Yale mer än 12 000 anställda medarbetare och hade expanderat ut i världen. 

ASSA ABLOY

I augusti 2000 förvärvades Yale av ASSA ABLOY-koncernen. På den tiden kallade sig ASSA ABLOY för The World’s Leading Lock Group.

Utrullning av Yales smarta produktlinje

År 2016 byggde vi ut vårt erbjudande av smarta säkerhetsprodukter för hemmet med sådant som hemlarm och kameror som kan användas för att skydda hemmet och de som bor där.

Yale lyser starkt

Yale lanserade i början av 2020-talet sin nya varumärkesidentitet över hela världen. Vi delar idag vår vision, värderingar och syfte globalt med våra kollegor och kunder runtom i över 125 länder.

Över 1 miljon sålda lås

Under 2024 passerades milstolpen 1 miljon sålda smarta lås i Norden.